OBEC NOVOŤ

Adresa:
Obecný úrad Novoť 285
Obec:
Novoť
PSČ:
029 55
Telefón:
00421/43/559 02 15, 00421/43/559 01 86
Fax:
00421/43/559 02 15, 00421/43/559 01 86
Email:
agrovex@novot.sk, obec@novot.sk
GPS:
49°26’37.39”N 19°16’12.07”E
WWW:
http://www.novot.sk
0 °C
7 °C
Prevažne oblačno
0 °C
7 °C
Slabý dážď a sneh
0 °C
2 °C
Slabý dážď a sneh
0 °C
5 °C
Oblačno
0 °C
9 °C
Polojasno
erb

Novoť patrí medzi mladšie zamagurské obce. Obec sa stala obľúbeným miestom rekreačných pobytov zameraných na agroturistiku. Z Modlového vrchu, na ktorom je vybudovaná vyhliadková veža s náučným chodníkom a altánkom je možné za priaznivého počasia a dobrej viditeľnosti vidieť okolitú panorámu a jej ikony ako Babia hora, Západné Tatry - Roháče, Nízke Tatry, Choč ale aj Veľký a Malý Rozsutec v Malej Fatre. Novotské chotáre s ich členitým terénom sú ideálne na cykloturistiku, ako aj pešie túry a v zimnom období často využívané bežkármi. Od roku 2005 sa vždy koncom júna organizuje Novoťská hrudka a jarmok syrov, spojený s výstavou fi gurálnych syrov a rôznymi súťažami, je skutočne unikátna akcia. Je prezentáciou zručnosti a fantázie miestnych výrobcov syra. Okrem tradičných produktov, ako sú korbáčiky, uzlíky či oštiepky, tu možno vidieť syr vymodelovaný do všemožných tvarov. Zaujímavou je i súťaž v ťahaní syrových nití. Ďalším podujatím, ktoré sa každoročne v Novoti koná v období fašiangov, sú Novotské furmanské dni. Toto kultúrne podujatie je názornou ukážkou vzťahu človeka a zvieraťa. Gazdovia z okolitých dedín, krajov, ale aj krajín, prezentujú silu, zručnosť a krásu svojich koní. Usilujú sa o zachovanie furmanskej tradície a tak aj medzi súťažiacimi môžeme vidieť aj mladú generáciu furmanov.

Začiatky obce Novoť spadajú do roku 1691, patrila Oravskému hradu. Spočiatku bola známa pod menom Jurkov. Okrem poľnohospodárstva sa obyvateľstvo v minulosti zaoberalo pestovaním ľanu, výrobou šindľov a plátna, drevorubačstvom a výrobou dreveného riadu. Takéto tradície sa v obci snažia prezentovať aj dnes najmä prostredníctvom podujatia Novotská hrudka a jarmok syrov. Medzi zaujímavosti v obci patrí rímsko-katolícky Kostol narodenia Panny Márie, miestny kameňolom, North Orava Cutting Horse, kde si môžete vychutnať oddych v konskom sedle, Gazdovský dvor, vyhliadková veža na Modlovom vrchu, z ktorej možno počas priaznivého počasia pozorovať Babiu horu, Západné Tatry-Roháče, Nízke Tatry, Choč, Malý a Veľký Rozsutec v Malej Fatre. 

Hraničný priechod s Poľskom prepájajúci Oravu, Poľsko, Kysuce a Česko je vzdialený dva kilometre od Novoti a vedie tu chodník, ktorým sa môžete dostať na Krawcowy wierch, na konci ktorého si môžete oddýchnuť v pastierskej kolibe, tzv. BACOWKA. 

Hranicu chotára s Poľskom zdobí prírodná rarita Delená voda, kde z jednej studničky vytekajú dva potoky, jeden tečie cez Poľsko do Baltského mora, druhý ako prítok Bielej Oravy zas do Čierneho. Turistov zaujmú novotské chotáre s ich členitým terénom  ideálne na agro a cykloturistiku, ako aj pešie túry v zimnom období často využívané bežkármi.